پدرش آیةالله العظمی میرزا هاشم آملی(ره) از بزرگان حوزه علمیه قم و نجف بود که در طی سالیان دراز شاگردان فراوانی پرورانده است.
مادرش نیز فرزند آیةالله العظمی سید محسن اشرفی(ره) از بزرگان بهشهر بود که در آن شهر سمت مرجعیت داشت. پدرش یک سال و اندی پس از تولد فرزندش به شهر قم مهاجرت کرد.
لاریجانی تحصیلات جدید را از دبستان در سال ۱۳۴۵ آغاز کرد و در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.
وی هنگام وارد شدن به سال چهارم دبیرستان با فراهم آمدن بورس تحصیلی از دانشگاه صنعتی شریف عازم تحصیل در یکی از کشورهای غربی بود که ناگهان زندگیاش دگرگون شد و با تشویق پدر به دروس دینی رو آورد.
او در سال ۱۳۵۶ به حوزه علمیه قم رفت و بیشتر دروس مقدمات و سطح را در فرصتی اندک و در نزد استادان برجسته که گاه از نزدیکان وی نیز بودند، به پایان رسانید.
سپس در درس خارج بزرگان قم، از جمله والد خود، حاضر شد و سالها از محضر آنان بهرههای بسیار برد.
لاریجانی از سالهای نخستین انقلاب به مقوله تهاجم فرهنگی و شناخت آن اهتمام ویژهای داشت و در این زمینه فعالیتهای گستردهای انجام داد.
وی از سال ۱۳۶۸ به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال داشت. علاوه بر این به تدریس در دانشگاه تربیت مدرس قم و دانشگاه رضوی مشهد در سطح کارشناسی ارشد و دکترا نیز پرداخت.
در سال ۱۳۷۷ به عنوان نماینده دوره سوم مجلس خبرگان از استان مازندران به مجلس خبرگان راه یافت و در سال ۱۳۸۰ با حکم مقام معظم رهبری به عنوان عضوی از فقهای شورای نگهبان منصوب شد.
صادق لاریجانی در ۲۴ مرداد سال ۱۳۸۸ توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب و جانشین آیت الله شاهرودی شد.
صادق لاریجانی در ۸ دی ماه ۱۳۹۷ توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جایگزین آیت الله شاهرودی شد که در دی ماه ۱۳۹۷ دار فانی را وداع گفته بود.
برخی از آثار صادق لاریجانی:
- فلسفة اخلاق در قرن حاضر (Contemporay moral philosophy) نوشته وارنک این کتاب ترجمهای است از که با تعلیقات مبسوط اینجانب به طبع رسیده است. انتشارات علمی فرهنگی، تهران، ۱۳۶۲.
- انسان از آغاز تا انجام، نوشتة علامه سیّد محمّد حسین طباطبایی، این کتاب ترجمهای است از (کتاب الانسان) که با تعلیقات مبسوط اینجانب همراه است. انتشارات الزهراء، تهران چاپ دوم، ۱۳۷۱.
- سرمایة ایمان، ملا عبدالرزاق لاهیجی تصحیح این کتاب توسط اینجانب صورت گرفته است. انتشارات الزهراء، تهران، چاپ سوم ۱۳۷۲.
- معرفت دینی، نقد نظریّة قبض و بسط تئوریک شریعت، مرکز ترجمة و نشر کتاب تهران، ۱۳۷۰
- قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر، مرکز ترجمه و نشر کتاب، تهران ۱۳۷۲
- واجب مشروط، انتشارات کنگرة شیخ انصاری «قدس سره» ۱۳۷۴
- فلسفة تحلیلی، دلالت و ضرورت، انتشارات مرصاد، قم،
کتابهای زیر در حال تدوینند:
- مکتوباتی در حسن و قبح عقلی و قاعدة ملازمه، انتشارات مرصاد
- دین و اخلاق، (ترجمه از انگلیسی) انتشارات مرصاد
- فلسفة تحلیلی، تئوریهای معناداری
- فلسفة تحلیلی، فعل گفتاری
- زبان دین
- براهین اثبات واجب، برهان وجودی
- قلمرو دین
- مبانی کلامی فلسفی حکومت دینی
- فلسفة اخلاق
منبع مورد استفاده برای این مدخل